Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Pearl Harbor – 2001

Η υπόθεση του Χόλιγουντ: Ο Rafe (Ben Affleck) είναι ένας πιλότος μαχητικών αεροσκαφών , που συμμετέχει στον πόλεμο πριν την ανάμειξη της Αμερικής στο πλευρό των συμμάχων. Όταν ο Rafe καταρρίπτεται, θεωρείται νεκρός και ο φίλος του Danny (Josh Hartnett) «παρηγορεί» την πρώην αγαπημένη του, την Evelyn (Kate Beckinsale). Ο Rafe γυρίζει ζωντανός και οι δύο παλιοί φίλοι γίνονται εχθροί. Αλλά η Αμερική εισχωρεί στον πόλεμο και η φιλία τους ανανεώνεται καθώς και οι δύο συμμετέχουν στην επιχείρηση Doolittle, την φημισμένη αεροπορική επίθεση στο Τόκιο.

Η πραγματική ιστορία: Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η ιστορία βασίζετε πολύ χαλαρά σε πραγματικά γεγονότα, ο Michael Bay κατόρθωσε να την κάνει ακόμα πιο αναληθή ιστορικά. Στην ταινία, η νοσοκόμα Betty (Jamie King) σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Pearl Harbor, αλλά στην πραγματικότητα, καμία νοσοκόμα του Πολεμικού Ναυτικού δεν σκοτώθηκε από εχθρική επίθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, ο ανάπηρος πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin Roosevelt, σηκώνεται από το καροτσάκι του για να εμπνεύσει το Κογκρέσο νικώντας για πρώτη και μοναδική φορά στα ιστορικά χρονικά την πολιομυελίτιδα.

Στο ενδιάμεσο: Ο Bay υπερασπίστηκε τον εαυτό του με σθένος απέναντι στις κατηγορίες. Ισχυρίστηκε ότι πήρε συνέντευξη από αναρίθμητους ιστορικούς και επιζώντες και κατάλαβε ότι οι εκτιμήσεις για το τι έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου διαφέρουν πολύ ανάλογα με το ποιον ρωτούσε. Άσχετα με αυτό, όποιος έχει δει ταινίες του Michael Bay (Armageddon, Ο Βράχος) σίγουρα θα έχει αναρωτηθεί αν αυτό που είδε μπορεί να συμβαίνει στ’ αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark