Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

The Hurricane - 1999

Η υπόθεση του Χόλιγουντ: Ο Rubin Carter πέρασε μέσα από ανήσυχα και γεμάτα εγκληματικότητα παιδικά χρόνια για να γίνει ένας διάσημος μπόξερ στην κατηγορία των μέσων βαρών. Ωστόσο, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τριπλό φόνο, με ποινή τρεις φορές ισόβια. Παρ’ όλες τις πεισματώδεις προσπάθειές του να αποδείξει την αθωότητά του μέσα από μια αυτοβιογραφία, ο Carter μαραζώνει στη φυλακή. Αυτό αλλάζει όταν ένα μαύρο αγόρι και ο Καναδός δάσκαλός του διαβάζουν το βιβλίο του και πείθονται για την αθωότητά του. Πετυχαίνουν να τον ελευθερώσουν αλλά όχι πριν πολεμήσουν τις ρατσιστικές προκαταλήψεις που έβαλαν αρχικά τον Carter στην φυλακή.

Η πραγματική ιστορία: Ο σκηνοθέτης Norman Jewison άλλαξε κάποια γεγονότα προκειμένου να «μαλακώσει» το χαρακτήρα του Carter. Ο Carter παρουσιάζεται να μαχαιρώνει έναν παιδεραστή σε αυτοάμυνα, αλλά αυτό που συνέβη ήταν στην πραγματικότητα μια αδικαιολόγητη επίθεση. Η ταινία απεικονίζει λανθασμένα τον Carter σαν έναν παρασημοφορημένο στρατιώτη και μεγαλοποιεί την αδεξιότητα της αστυνομίας, παρουσιάζοντας έναν αστυνομικό σαν μια σκιερή φιγούρα που απειλεί τους Καναδούς για τις προσπάθειές τους. Ακόμα και η πυγμαχία είναι παραποιημένη: η ήττα του Carter από τον Joey Giardello παρουσιάζεται σαν παρωδία στην ταινία, παρόλο που σχεδόν όλοι οι αθλητικογράφοι που παρακολούθησαν το ματς συμφώνησαν ότι ο Giardello νίκησε εύκολα. Στο τέλος, ο Jewison εκθέτει την αθωότητα του Carter σαν δεδομένη μολονότι υπήρχαν πολλοί που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους.

Στο ενδιάμεσο: Ο Jewison διαμαρτυρήθηκε ότι σε άλλες ταινίες έχει γίνει ρουτίνα να παίρνουν τέτοιο θάρρος και ότι η ταινία «Η Καταιγίδα» βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα standards. Όπως υποστήριξε ο Jewison, δεν «γλύκανε» την σκοτεινή πλευρά του Carter και η μόνη πραγματική αλήθεια που είχε σημασία στο περιεχόμενο της ταινίας ήταν ότι του Carter του την είχαν στημένη. Υπερασπίστηκε με σθένος την δική του άποψη για τον ήρωα και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Carter θα μπορούσε να ήταν και ένοχος: «Ήταν ο Carter ένας κατώτατης υποστάθμης άνθρωπος, εγκληματική προσωπικότητα και γεμάτος θυμό; Ναι. Ήταν η αστυνομία δίκαιη; Όχι. Ήταν ρατσιστές και προσπάθησαν να του φορτώσουν ένα φόνο; Ναι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark