Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

A Beautiful Mind - 2001

Η υπόθεση του Χόλιγουντ: Ο John Nash (Russell Crowe) είναι ένας πανέξυπνος μαθηματικός που παρακολουθεί μαθήματα στο κολλέγιο του Princeton. Στα μέσα μιας επαναστατικής θεωρητικής ανακάλυψης, ο Nash αρχίζει να υποφέρει από σχιζοφρενικές παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν καθώς τα χρόνια περνάνε και αυτό έχει επίδραση στις μελέτες, στο γάμο και στην πνευματική του υγεία. Η συναισθηματική κορύφωση της ταινίας είναι όταν, σε μεγάλη πια ηλικία, απονέμεται στο Nash το βραβείο Νόμπελ. Στην κατάμεστη αίθουσα της Σουηδικής Ακαδημίας βγάζει έναν συνταρακτικό λόγο, στον οποίο ευχαριστεί την γυναίκα του που τράβηξε τόσα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Η πραγματική ιστορία: Η ταινία δίνει ψεύτικα στοιχεία όταν ο Nash αρχίζει να υποφέρει από σχιζοφρένια και τον παρουσιάζει να μιλάει σε έναν φανταστικό φίλο μόνο για όσο βρίσκεται στο κολλέγιο. Η αλήθεια είναι ότι τα σχιζοφρενικά επεισόδια άρχισαν αργότερα στη ζωή του. Ο σκηνοθέτης Ron Howard αφαίρεσε επίσης οποιαδήποτε αναφορά στις ισχυριζόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Nash και στην τεκμηριωμένη του λιτανεία από αντισημιτικά σχόλια. Το πιο αξιοπρόσεκτο είναι ότι ο Howard δημιούργησε σκηνές που δεν υπήρχαν. Παραδείγματα αποτελούν διάφορες ψευδαισθήσεις (όπως ο παρ’ ολίγον πνιγμός του μωρού του Nash), η κλειστή τελετή όπου ο Nash «χειροτονείται» από τους συμφοιτητές του (τέτοια πρακτική ποτέ δεν έλαβε χώρα στο Princeton) και η τελετή για το Βραβείο Νόμπελ.

Στο ενδιάμεσο: Ο Howard παραδέχτηκε ανοιχτά ότι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι δημιούργημα φαντασίας και μόνο «εμπνευσμένο» από γεγονότα της ζωής του John Nash. Ισχυρίστηκε ότι από μια πλευρά οι αλλαγές έγιναν γιατί ο Nash δεν ήταν πολύ θετικός στο να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του. Οι παραγωγοί της ταινίας υποστήριξαν ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις του Nash ήταν ανεπιβεβαίωτες και τα καυστικά αντισημιτικά του σχόλια παραλήφθηκαν γιατί θα αποσπούσαν την προσοχή από το κυρίως θέμα της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark