Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία;

Πόσες φορές δεν έχουμε κάτσει να δούμε μια ταινία απλώς και μόνο γιατί είναι «βασισμένη σε αληθινά γεγονότα». Είναι όμως όσο αληθινές όσο μας λένε;

Όταν μας λένε ότι μια ταινία είναι «βασισμένη σε αληθινή ιστορία», συχνά παραβλέπουμε το νοηματικό κενό που εμπεριέχει ένας ασαφής όρος όπως το «βασισμένη». Μια μικρή όμως έρευνα αποκαλύπτει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην αυθεντική έμπνευση και στο τελικό σενάριο μιας Χολιγουντιανής παραγωγής.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι αναπόφευκτες εξαιτίας των εμφανών ορίων που υπάρχουν στο να διηγηθείς μια πραγματική ιστορία μέσα σε δύο ώρες. Επίσης, συχνά είναι απαραίτητη η χρήση «ποιητικής αδείας» για να αλλαχθεί ή να συμπυκνωθεί η ιστορία.

Κάποιοι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι βάζουν την προσωπική τους «πινελιά» για να εξασφαλίσουν τη ροή στην αφήγηση, και με θράσος αλλάζουν ολόκληρα κομμάτια της αληθινής ιστορίας για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Είτε αυτό σημαίνει ότι τροποποιούν έναν δύσκολο χαρακτήρα ή ότι επινοούν καταστάσεις, αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν ένα φιλμ αγνώριστο σε σχέση με το αρχικό υλικό.

Οι 5 ταινίες που ακολουθούν είναι παραγωγές βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα για τις οποίες οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι πήραν θρασύτατο θάρρος προκειμένου να φέρουν στην μνήμη τις ιστορίες της πραγματικής ζωής πίσω από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark