Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Bonnie και Clyde - 1967

Η υπόθεση του Χόλιγουντ: Η Bonnie Parker (Faye Dunaway) συναντά έναν γοητευτικό νεαρό με το όνομα Clyde Barrow (Warren Beatty). Ερωτεύονται και αρχίζει το εγκληματικό ξεφάντωμα που επεκτείνεται από την Οκλαχόμα ως το Τέξας. Επιδεικτικά ληστεύουν μικρές τράπεζες, γίνονται διεθνείς διασημότητες και κλέβουν ανθρώπους που θα χαίρονταν να τους ληστέψει το κακόφημο ζευγάρι. Στην πορεία, οι Parker και Barrow συλλαμβάνουν, ακινητοποιούν και απελευθερώνουν έναν Τεξανό χωροφύλακα που τους κυνηγάει για να πάρει τα χρήματα από την επικήρυξη τους. Το δίδυμο τελικά δολοφονείται με απαίσιο τρόπο και κυρίως εξαιτίας του Τεξανού χωροφύλακα.

Η πραγματική ιστορία: Το φιλμ ήταν ελεύθερα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και παρέκκλινε πολύ από τα ιστορικά τεκμήρια. Οι σεναριογράφοι David Newman, Robert Benton και Robert Towne χρησιμοποίησαν την «ποιητική αδεία» για να εξάγουν ανεπιβεβαίωτα συμπεράσματα, όπως η αδυναμία του Barrow. Η ταινία παρέλειψε να δείξει ότι ο Borrow και οι συνέταιροί του ήταν υπεύθυνοι για 13 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης και της εν ψυχρώ δολοφονίας των δύο αστυφυλάκων της λεωφόρου—ένα περιστατικό που έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον τους. Επίσης, η ταινία περιέγραφε τον Τεξανό Χωροφύλακα Frank Hamer σαν εκδικητικό και αδέξιο που είχε γελοιοποιηθεί από το δίδυμο όταν, στην πραγματικότητα, ο αυτός είναι που βοήθησε να τους συλλάβουν και να τους σκοτώσουν.

Στο ενδιάμεσο: Ο κύριος σκοπός του σκηνοθέτη Arthur Penn, του Warren Beatty και των σεναριογράφων -που συνεργάστηκαν στενά κατά τη διάρκεια της συγγραφής και της παραγωγής της ταινίας- ήταν να δημιουργήσουν ένα τολμηρό φιλμ εναρμονισμένο με το πνεύμα της αντικοινωνικής εκπαίδευσης της εποχής. Σκόπιμα δόξασαν ή κατέβασαν τους τόνους από κάποια ανδραγαθήματα και γοητείες της Bonnie και του Clyde, και έτσι δημιούργησαν «ήρωες» που αντικατόπτριζαν τη νεανική απογοήτευση της δεκαετίας του 60.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark