Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008




Το καλύτερο θρίλερ που γυρίστηκε ποτέ ? ή η μεγαλύτερη αρπαχτή όλων των εποχών? Σίγουρα πάντως το θρίλερ που δίχασε όσο κανένα άλλο κοινό και κριτικούς. Έχει μια θέση σε όλα τα top100 των πιο γνωστών περιοδικών παγκοσμίως και αποτελεί ταυτόχρονα μια από τις ταινίες που αποδοκιμάστηκε περισσότερο μέσα στις αίθουσες.


Οι Daniel Myrick και Eduardo Sanchez κατέχουν πολύ καλά τον χώρο του internet, ο οποίος και αποτέλεσε την βάση για να στηθεί το μεγαλύτερο διαφημιστικό κόλπο που έγινε ποτέ για ταινία. Πάρα πολλούς μήνες πριν την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες διέδωσαν την φήμη σε διάφορα forums για 3 φοιτητές που χάθηκαν στο Maryland το 1994 γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τον τοπικό μύθο της μάγισσας του Blair και ότι έναν χρόνο μετά βρέθηκε το υλικό που είχαν γυρίσει. Αφού δημιουργήθηκε ο σχετικός θόρυβος άφησαν να διαρρεύσουν μερικά δευτερόλεπτα της ταινίας και τότε είναι που έσκασε η βόμβα.. Πολλοί horror fans έψαχναν μανιωδώς όλο και περισσότερες πληροφορίες, η φήμη μεγάλωνε και κυρίως εμπλουτίζονταν με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ήδη ένα τεράστιο κοινό παγκοσμίως που έχει εθιστεί σε αυτό το κυνήγι πληροφοριών. Και ενώ περνούσαν οι μήνες και αφού έκαναν την εμφάνιση τους άρθρα σε εφημερίδες και σελίδες από το ημερολόγιο της Heather Donahue η μαζική υστερία για το Blair Witch Project δεν άργησε να εξαπλωθεί.

Απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Maryland:
October 20, 1994 The three students arrive in Burkittsville and interview locals about the legend of the Blair Witch.
October 24, 1994 Students fail to return for classes
October 25, 1994 Joshua Leonard's car is soon discovered parked on Black Rock Road
October 16, 1995 A backpack full of film equipment and supplies is discovered in the Black Hills Forest.
December 15, 1995 The students families are allowed to view sections of the footage
May 20, 1996 Final case report submitted to the family of H. Donahue
March 1, 1997 The case is once again declared inactive and remains unsolved.


Απόσπασμα από το ημερολόγιο της H. Donahue:
Breakdowns. Exhaustion. A giant circle. We hiked 11 hours today in giant circle. We have no food. Hungry. Despairing. Exhausted. Hating and loving each other extremely and alternately all day long. About to go to sleep now. Sure. After what happened last night. Those children's voices. Fear and exhaustion. Which one will win? I am praying for exhaustion.

Όταν πια ανακοινώθηκε η ημερομηνία προβολής και εμφανίστηκαν αφίσες με τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και την λέξη MISSING λίγο πριν την έναρξη των φεστιβάλ των Καννών και του Sundance όλα αποκαλύφθηκαν. Παρόλο που μια μεγάλη μερίδα των fans ένιωθε εξαπατημένη, η φήμη που είχε αποκτήσει η ταινία ήταν αρκετή για να κάνει εισπράξεις μεγέθους blockbuster σχεδόν σε όποια χώρα και αν προβλήθηκε. Κόστισε μόλις 22.000$ και είχε εισπράξεις μόνο στις Η.Π.Α. $140,5m.

Οι D. Myrick και E. Sanchez χάθηκαν για αρκετά χρόνια από τον κινηματογραφικό χάρτη, μάλλον απολαμβάνοντας τα κέρδη τους, αλλά όχι και από τον χώρο του internet αφού ήταν πίσω από τα πιο ανατρεπτικά sites της τελευταίας δεκαετίας. Όπως αυτό οπού μια δήθεν τρομοκρατική οργάνωση δολοφόνησε τον Bill Gates και προκάλεσε πανικό στην Αμερική για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Δεν γινόταν να γίνει σχολιασμός για το Blair Witch Project χωρίς να αναφερθούν τα παραπάνω γιατί αποτελούν κύριο στοιχείο του μύθου που ακολουθεί την ταινία. Δεν θα αρνηθώ ότι αποτελώ μέρος όλης αυτής της πλεκτάνης, της παράνοιας και του πανικού που δημιούργησαν οι δαιμόνιοι Μyrick - Sanchez.

Οι ριζοσπαστικές μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι σκηνοθέτες δεν αφορούσαν μόνο την διαφημιστική καμπάνια του έργου αλλά και τον τρόπο κινηματογράφησης του. Η επιλογή σχεδόν ερασιτεχνών ηθοποιών, η ιλιγγιώδης κίνηση της κάμερας και η έλλειψη στημένων διαλόγων συντελούν στον ρεαλισμό της ταινίας.. Οι τρεις ηθοποιοί ενημερώθηκαν μόνο για την κεντρική ιδέα και είχαν στα χέρια τους ένα 35σελιδο κείμενο με την ιστορία του θρύλου της μάγισσας του Blair από το 1785 έως το 1941. Ότι εκτυλίσσεται στην οθόνη οφείλεται κυρίως σε αυτοσχεδιασμό που προκάλεσαν οι 2 σκηνοθέτες αφού εγκατέλειψαν στο δάσος τους ηθοποιούς χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας και φρόντισαν να τους τρομοκρατούν με θορύβους και κατασκευές που άφηναν σε διάφορα μέρη (πχ. Το γνωστό παγανιστικό σύμβολο που υπάρχει και στην αφίσα της ταινίας). Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ηθοποιοί έμαθαν ότι ο θρύλος είναι fake πολύ μετά το τέλος των γυρισμάτων

Ένα πολύ θετικό στοιχείο της ταινίας πέρα από τον ρεαλισμό της είναι ο αρχέγονος φόβος που σου προκαλεί εξαιτίας της σοφής επιλογής να μείνει η απειλή εκτός κάδρου. Έτσι αναδεικνύεται ο φόβος για το άγνωστο, το αθέατο και το ανεξήγητο. Γεγονός που οδηγεί στο ότι πράγματα που θα φαινόντουσαν πολύ απλά σε άλλες ταινίες όπως το σκοτάδι, νυχτερινοί θόρυβοι του δασούς και δεμένα ξυλά που παραπέμπουν σε σύμβολα παίρνουν ανατριχιαστικές διαστάσεις.

Όλα αυτά υποβαθμίζουν την αίσθηση ερασιτεχνισμού και κάποιες αφέλειες της ταινίας οι οποίες δεν είναι εμφανής με την πρώτη θέαση αλλά πολύ μετά . Σ΄αυτό βοηθάει και το σοκ που προκαλεί στον θεατή το τελευταίο πεντάλεπτο το οποίο είναι από τα πιο τρομακτικά που γυρίστηκαν ποτέ

Τελικά πόσο επηρέασε η καλοστημένη απατή των Sanchez - Myrick την καλλιτεχνική αξία του Blair Witch Project ? Τα συμπεράσματα δικά σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Spout Movie List Widget

Movie-List Player

Share/Save/Bookmark